Help! Ik wil zelf een revisie doen op opgeleverde teksten

Yes! Ze zijn opgeleverd: de teksten voor je site. Je bent supertevreden met het werk van je tekstschrijver, maar nu je ze hebt gepubliceerd zie je dat er toch nog informatie mist. Je kat Jopie staat niet vermeld op de ‘over ons’-pagina. Wat nu?

Als Jopie er niet op staat, kan je site natuurlijk niet online. Het moet er dus bij. Gewoon even wat erbij typen dan? Dat is verleidelijk, maar daar is je tekstschrijver waarschijnlijk niet zo blij mee.

Waarom?

Om dezelfde reden dat je een tekstschrijver inhuurt: hij of zij is een professional. Als een tekst wordt opgeleverd, is die af. Dus gecontroleerd op fouten, afgestemd op de doelgroep, volgens een specifieke en zorgvuldig bepaalde stijl en consequent (denk aan u versus je). De schrijver ziet veel meer details als het gaat om taal dan jij. Dat is waarom je hem of haar hebt ingehuurd, niet waar?

Maar een héél kleine aanpassing kan toch wel?

Nou nee. Liever niet. Als ik voor mezelf spreek: ik zet werk alleen maar in mijn portfolio als ik weet dat er niets meer aan is veranderd. Anders kan ik de kwaliteit ervan niet garanderen. En dat bedoel ik niet persoonlijk, want ik geloof echt dat jij heel goed en leuk over Jopie kunt vertellen. Maar als ik het niet heb kunnen controleren, kan ik er ook niet voor instaan. De kans dat er stijlbreuk wordt gepleegd is 99 procent.

Toch nog een aanpassing op een later tijdstip? Mail of bel je tekstschrijver gewoon even. Een kleine aanpassing op een later tijdstip is voor mij geen enkel probleem. Daarvoor reken ik niets extra’s, dat zit gewoon bij de prijs in.

Kortom: maak uitvoerig gebruik van de revisieronde. Bij de meeste tekstschrijvers zijn één of twee revisierondes standaard.

Over revisierondes

Nog even over revisierondes. Een revisieronde betekent dat je de eerste of tweede versie van de tekst mag checken en aanpassingen kunt laten doen. Er zullen altijd passages zijn waar je niet helemaal blij mee bent. Laat jouw tekstschrijver die teksten zelf aanpassen!

Een goede heeft een specifieke stijl gekozen voor jou of jouw bedrijf, en zorgt ervoor dat ook de kleine aanpassingen weer aansluiten bij jouw imago. Dat geldt zelfs voor de kleinste zinnetjes: stijlbreuk is makkelijker gepleegd dan je denkt.

Plank mis

Als je vindt dat het totaal niet bij je past en de tekstschrijver de plank volledig heeft misgeslagen, dan is er geen sprake van een revisieronde. De opdracht moet dan óf opnieuw, of je zoekt een ander en maakt afspraken over de afhandeling.

Bedenk wel dat je daar de tekstschrijver niet volledig de schuld van kunt geven. Zoiets gebeurt namelijk alleen als er sprake is van miscommunicatie – en daarvan ligt de verantwoordelijkheid altijd bij beide partijen.

Samen eruit komen

Als opdrachtgever heb je de taak om duidelijk te zijn in wat je wil, alle informatie te verschaffen die nodig is om de opdracht goed uit te voeren, maar ook enige vrijheid te geven over de invulling. Je kiest een schrijver immers meestal om zijn of haar specifieke stijl, die moet jou wel liggen.

De schrijver moet het aangeven als er informatie mist, en goed luisteren naar jouw wensen. Blijkt het resultaat niet naar wens, dan is er ergens iets fout gegaan. Neem dan beiden de verantwoordelijkheid en handel het netjes af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *