Chickvoetbal

,,Weet je wat komend weekend begint?” Michel en ik zitten in de auto. Ik denk na, maar kan niks bedenken. ,,Nou?” ,,Het EK chickvoetbal.” Of ik een keer mee wil naar een wedstrijd in de Adelaarshorst. Kaarten zijn maar tien euro. Leuk, denk ik. Naar welke wedstrijd dan? ,,Zweden.” Ik kijk hem aan. ,,Zweden?”

,,Ja. We hebben de speelsters gegoogeld, en gezien dat van Zweden ongeveer 80 procent lekkere chicks is. Bij Nederland zo’n 50 procent.” Ik moet lachen. Natuurlijk doen mannen dat. Vrouwen trouwens ook.

Michel voelt de bui al hangen. Hij begint direct over het hoogste transferbedrag voor een vrouwelijke voetballer ooit. Is ongeveer even hoog als een overstap van een man van de Jupiler League naar de Eredivisie. En dat de bestbetaalde vrouwen net wel of net niet kunnen rondkomen van hun voetbalsalaris, terwijl hun mannelijke evenknieën niet eens weten welke auto ze nu weer van hun maandsalaris moeten kopen. Het is wel een beetje oneerlijk. Vindt Michel ook.

Onbegrijpelijk ook trouwens, dat er zo weinig aandacht voor is. Want de voetbalvrouwen doen het beter dan de voetbalmannen. Ze staan tenminste op een eindtoernooi. De straten zouden vol moeten hangen met oranje vlaggen en grote schermen. We zouden carnavalshits moeten zingen, het bier moeten inslaan en buurtbarbecues moeten plannen rondom wedstrijden. Het is notabene in ons eigen land.

De vrouwen zelf zijn bescheiden. ‘Alle aandacht is welkom’, zeggen ze. Lief. Want de meeste aandacht komt in de vorm van vleeskeuring. Ongevraagd worden ze gegoogeld en in lijstjes gezet op basis van hun uiterlijk. Dat is te verkroppen als er voldoende aandacht is voor hun sportprestaties. Maar daar ontbreekt het hem nou juist aan. Dan mag elke aandacht welkom zijn, maar dat hebben ze niet verdiend.

Misschien komt het wel voort uit angst. Dat de vrouwen het beter doen dan de mannen. Überhaupt, in het leven. Meisjes doen het al jaren beter in het onderwijs. En meisjes verdienen meer met een bijbaantje dan jongens, bleek afgelopen week. En nu ook nog het voetbal. Nationale mannensport nummer 1. Het moet niet gekker worden.

Dus wordt er geen aandacht besteed aan de sportprestaties, maar bespreken we welke teams de knapste speelsters hebben en noemen we het chickvoetbal, zoals Michel deed. ,,Hoe moet ik het dan noemen, damesvoetbal? Vind ik nog erger.” ,,Wat dacht je van gewoon voetbal?” ,,Kan ook. Maar je mag mannenvoetbal ook piemelvoetbal noemen hoor.” Lijkt mij prima. Komende maand dus voetbal en volgend jaar het WK Piemelvoetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *