Groen bakje

,,Wil je even daar gaan staan?”, vraag ik aan de jongen van Circulus. ,,Dan maak ik een foto van je met het bakje.” Enigszins ongemakkelijk staat hij daar, in mijn woonkamer. Half lachend met het goedgevulde groene bakje. Een soort goodiebag zit erin, met soep, biologisch afbreekbare zakjes en een uitleg over wat groen afval is en wat niet. Euforisch ben ik, en dat wil ik graag even delen.

Want nadat ik vorige maand in deze krant schreef over mijn vergeefse poging om er via de gemeente Deventer achter te komen hoe ik mee kon doen aan de proef met de kleine groene bakjes, is er behoorlijk wat gebeurd. Niet bij de gemeente. Daar heb ik nog steeds geen reactie van ontvangen. Nee, het waren de Ulebelt en Circulus die me vooruit hielpen. Nog geen drie weken later wordt het groene bakje bezorgd door een alleraardigste jongeman op een bakfiets. Voor het eerst ervaar ik de privileges van het hebben van een podium.

Het bakje krijgt een prominente plek in mijn keuken, en trekt veel positieve aandacht tijdens de eetclubavond bij mij thuis. Goed idee, zeg. Handig. En hij wordt meteen gevuld, geef ik schaamtevol toe. Er is altijd te veel.

Eergisteren mocht ik hem voor het eerst aan de weg zetten. Zag ik in de app van Circulus. Gelukkig, want met deze bloedhitte zag ik de vliegen er al omheen hangen. Dan weet je het wel.

Maandagavond gaat het bakje aan de weg, en na wat herrie dinsdagochtend denk ik dat het gebeurd is: de eerste lediging. Maar als ik om twaalf uur ga kijken, zie ik nog steeds een halve zak frieten en een half opgegeten broodje shoarma liggen. En het stinkt nog iets meer dan in mijn keuken.

Een afspraak en een avonddienst later, dinsdagnacht, kwart voor één. Het bakje is leeg. Althans, dat denk ik. Eenmaal boven ontdek ik twee klokhuizen. ‘Wat asociaal’, gaat er door mijn hoofd. Maar ik zie nog iets. Het is nat. Zouden ze ook nog mijn groene bakje schoonmaken, denk ik nog heel even verheugd?

Maar dan ruik ik het. Het is niet schoon. Verre van. Ik kokhals. Iemand heeft mijn groene bakje als wc gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *