Potentie

,,Vergeet niet naar boven te kijken”, zei mijn moeder altijd als we door de stad liepen. Daar had ze gelijk in: dat vergeet je vaak. Ik sta geregeld weifelend in de etalages te staren, terwijl het decor op vier meter hoogte veel interessanter is. In Deventer, maar ook in andere oude binnensteden zoals Zutphen en Zwolle.

Maar in Deventer blijkt het dus ook letterlijk een decor te zijn. Er zit niks achter. Dat het daar al jaren leegstaat heb ik totaal gemist. Niet goed opgelet – sorry mam.

De leegstand is misschien een beetje zoals troep in je huis. Als je het maar lang genoeg negeert, dan zie je het vanzelf niet meer. De eigenaren waren de lege verdiepingen gewoon vergeten. Net als wij Deventenaren. En nu blijkt dat de ruimte al jaren op de mooiste plekjes van de stad ligt te verpieteren. Plek voor maar liefst tachtig appartementen. Bizar.

Nu is het er vervallen. Er wonen duiven. En dat terwijl jij er zou kunnen wonen. Stel je eens voor: op een gure zaterdagmiddag uit het raam hangen , gewapend met een plantenspuit. Kijken hoeveel mensen hun paraplu opsteken. Of op zonnige dagen met een biertje in de vensterbank zitten, loeren naar de voorbijwandelende mensen. En tijdens Deventer op Stelten op je raam geklopt worden terwijl je je roes aan het uitslapen bent van de vorige avond.

Het kan allemaal. Er is ruimte. Je moet er alleen wat duiven voor verjagen. En smeken bij de pandeigenaren om van de vervallen ruimtes paleisjes te maken. Oh ja, en of er überhaupt trappen naartoe gemaakt kunnen worden, zodat je er kunt komen. Wat er precies boven de winkels zit is dus nog een verrassing.

Dat is eigenlijk de hele situatie voor mij, een verrassing. En velen met mij. Ik dacht dat er een schrijnend tekort was aan betaalbare huurwoningen in Deventer. Verhuurder Domica levert deze zomer al zijn tweede tot appartementen omgebouwde kantoorpand op, genaamd de Smaragd. Razend populair. En de Robijn, het eerste, is al een maand in gebruik. Compleet volgeboekt. Er is dus vraag, en weinig aanbod.

De eerste stap is het verjagen van de duiven. En dan wat kluswerk. Het moet toch een keer gebeuren, dus waarom niet nu? Hup, pandeigenaren. Aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *