Uitverkocht

De huizen zijn op. Uitverkocht. Voor starters als ik moet je een gepassioneerde klusser zijn, wil je een leuke gezinswoning op de kop tikken. Ik roep wel vaker dat mijn generatie geboren is voor het ongeluk en dit is opnieuw een bevestiging daarvan.

Eerst kwamen we al op de arbeidsmarkt tijdens de ergste economische crisis in heel veel jaar. Als je überhaupt al aan een baan kon komen, dan was dat met allerlei flexibele contracten. Prima voor ons, want vrijheid, blijheid, maar de bank vindt dat dus helemaal niks.

Wat de bank ook al niks vindt: studieschulden. Tien jaar geleden was dat allemaal nog prima. Hoefde je niet te melden, dus werd ook niet meegerekend. Dus wij allemaal lenen, want ja, je moet het toch ergens van betalen. Daarbij: door de gunstige rentetarieven leek het allemaal geen probleem.

Maar dat is het nu ineens toch. Rekenen de banken met hoge percentages die totaal niet in de buurt komen bij je daadwerkelijke aflossingsbedrag. Waardoor dat in mijn geval tot zo’n lage hypotheek leidt, dat ik misschien net een garagebox kan betalen.

En nu zijn dus de startershuizen uitverkocht. Dan denk je: ja in Utrecht en Amsterdam. Nou, daar waren überhaupt al geen huizen voor starters; daar begint het pas bij drieënhalve ton. Vrienden zijn al anderhalf jaar op zoek, met een makelaar. Steeds te laat. Ze moesten trouwens ook hun studieschuld verzwijgen, want anders bleef het écht onmogelijk.

Maar ook in Deventer is het kommer en kwel. Ik heb even gekeken op Funda, naar huizen tot de twee ton. Als je als starter nog een huisje wil, dan moet je wel van opknappertjes houden. Ik noteer: een groene badkamer, een geel met groene keuken, een kelderbadkamer, tuinen op het noorden en anderhalve slaapkamer in eengezinswoningen. Drama.

Nou maakt het voor mij niks uit. Ik ben sinds kort zzp’er, dus de bank moet me niet. En die studieschuld natuurlijk. Maar het is opnieuw een probleem dat op de schouders terechtkomt van mijn generatie. We zijn wéér de dupe. Een vast contract is niet meer genoeg, we moeten nu ook nog meer verdienen om een fatsoenlijk huis te kunnen kopen. En ondertussen vindt niemand het een probleem dat ik dik 700 euro betaal voor mijn huurappartementje, 200 meer dan voor een hypotheek van 180.000. Zelfs de woningbouw niet. Toch gek, niet?

3 gedachten over “Uitverkocht”

  1. Je hebt helemaal gelijk! Maar laten we zorgen dat we bekend staan om de ‘aanpak-generatie’! De generatie die het uiteindelijk ook is gelukt om eigen benen te staan. Die er extra hard voor moet werken. Komt goed met ons :-)!

    1. Klopt. Maar soms hebben onze generatiegenoten niet eens door dat we benadeeld worden ten opzichte van onze voorgangers. We protesteren ook niet. Het is mooi dat we zo positief in het leven staan, maar soms vraag je je af waar de strijdlust is gebleven. Misschien zijn wij wel de generatie die het zelf wil oplossen, individueel. Prima trouwens. Als de wetgeving dan ook maar meewerkt, of in ieder geval niet tégenwerkt.

      1. Je hebt helemaal gelijk Yoni! Dat opgesomd klinkt als oneerlijkheid ten top! Maar ik zie tussen jouw regels door ook hele positieve signalen… gelukkig ben je 1 dag in de week voor ons aan de slag! En zit je dus dichtbij het vuur: lees vastgoed vraagstukken! Leuk om over door te spreken ✌?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *