Plaatsvervangend sorry

Soms is het beter om sorry te zeggen, ook al ben je van mening dat je niets fout hebt gedaan. Je erkent dat de ander gekwetst is en dat dat komt door iets wat jij hebt gedaan. Maar je excuses aanbieden terwijl je helemaal niets hebt gedaan, dat vind ik één van de raarste dingen in onze maatschappij.

De supportersvereniging van De Graafschap deed dat gisteren. Een delegatie van de vereniging kwam persoonlijk een levensgrote taart afleveren bij De Adelaarshorst, bij wijze van excuses voor het wangedrag van enkele supporters na afloop van de promotiewedstrijd van afgelopen zondag. Voor de duidelijkheid: ik heb niets, maar dan ook niets tegen taart. Maar plaatsvervangend excuses maken klopt niet.

Volgens de Van Dale is een excuus namelijk hetzelfde als een verontschuldiging. Je zegt sorry om je te ‘ontschuldigen’, oftewel: je te ontdoen van je schuld. Inherent hieraan is dat je daarvoor schuldig moet zijn geweest. De enigen die dat zijn, zijn de supporters van De Graafschap die zich zondag zo schandelijk hebben misdragen. Dat de supportersvereniging op taart trakteert verontschuldigt de daders niet. Sterker nog: het leidt de aandacht af van de echt schuldigen.

Niet alleen De Graafschap zei deze week plaatsvervangend sorry. Op het facebookevenement dat zogenaamd werd georganiseerd om Sylvana Simons op 6 december uit te zwaaien, werd tussen de walgelijke racistische opmerkingen ook luidkeels excuses aangeboden. Sorry dat ik een Nederlander ben. Je op deze manier verontschuldigen is naar mijn idee net zo fout als zeggen dat alle buitenlanders op moeten rotten -eigen volk eerst. Want door sorry te zeggen namens Nederlanders zeg je niet alleen dat je tot een groep behoort, genaamd ‘Nederlanders’. Je zegt hiermee ook dat er een andere groep bestaat die daar niet toe behoort: namelijk de groep mensen tegen wie je sorry zegt.

Ik heb een hekel aan het woord hokjesdenken, maar het beschrijft wel goed waarom we vaak onze excuses aanbieden voor iets wat we niet hebben gedaan. Het is de ultieme vorm van groepen creëren en isoleren. Bovendien geef je daders hiermee ook nog een troef in handen: zorgen voor verdeeldheid.

Sorry zeggen is goed, maar alleen als je op iemands tenen gaat staan. Letterlijk en figuurlijk. Niet als een ander dat doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *